D'r Heksenbergse  Vasteloavends Verein 
 
 

Nieuws

 

Vorige pagina

 

Raadslid en oud-prins Ger Meurs jubileert

 

 

                        2 x11 jaar betrokken bij “Verein”

 

We schrijven 17 augustus 1951 als in de Heerlerheidse fam. Meurs een geboorte plaats vindt. Het bleek een jongetje te zijn, die al in de wieg bijzonder sympathiek overkwam. Sterker nog, al in de eerste prille levensfase was het al een vriendelijk manneke met steeds een lachende blik op zijn gezichtje. Zijn naam Gerritje, Gerrie of toch maar liever Ger. Maakt eigenlijk ook geen verschil uit, de hoofdzaak is dat het knaapje gezond was. Nu na bijna 57 jaar is dit gelukkig nog steeds het geval. In de achterliggende periode heeft Ger Meurs zijn al in de wieg aanwezige vriendelijke persoonlijkheid weten te continueren. Wie in deze omgeving kent niet Ger Meurs. Altijd goed gemutst en waar nodig steeds in voor praatje, daarbij vaak “schouderklopjes” uitdelende. Ger is ook een persoon die geen vlieg kwaad kan en zal doen, dat zit niet in zijn karakter. Nee, dan wil Ger, waar gewenst en de mogelijkheid is, liever behulpzaam zijn. Misschien komt dit voort uit het gegeven dat Ger al heel vroeg aan het arbeidsproces moest deelnemen.                                                                                      

 

Amper 14 jaar was hij toen hij begon bij voormalig kledingatelier Paffen in Nuth. Maar liefst 10 jaar was hij hier werkzaam om in 1975 over te stappen naar stomerij Uniforma op de Akerstraat in Hoensbroek. Anno 2009 werkt hij, weliswaar al geruime tijd halve dagen, er nog steeds. Maar buiten werken was Ger ook in voor het culturele leven in Heerlerheide. Diverse jaren was hij dan ook verbonden in de drumband van de Koninklijke Fanfare St. Joseph. Vervolgens kwam het carnaval in beeld en wel bij de C.V. de “Bokkeriejesj” anno 1898, waar ook jarenlang zijn vader raadslid was. In deze vereniging was hij o.m. hofnar, vaandeldrager en lid van de raad van elf. Hij weet nog duidelijk enkele coryfeeën uit die vroegere periode voor de geest te halen, zoals de inmiddels overleden carnavalisten Niek Griek, Herman Vondenhof en Hein Roelofs, welke laatste nog jaren president is geweest van de voormalige C.V. de Heksebesseme en destijds door schrijver dezer werd opgevolgd.                                        

Carnavalsbeleving

Maar ook liefde en genegenheid lieten hem niet onberoerd, want hij leerde vele jaren geleden Annie Debeye kennen. Hier ging hij mee samen wonen op de Sittarderweg om vervolgens te verkassen naar de Reestraat 36 hier in Sjpasseberg en daar wonen Annie en Ger nog steeds. Na het Heerlerheidse carnaval deed echter ook de carnavalsbeleving in Sjpasseberg zijn hart sneller slaan mede door toedoen van wijlen Hein Snippe.  Hierover wil Ger kwijt, “dat Hein mij eigenlijk gek maakte om lid te worden van de Verein”. Dit gebeurde dan ook prompt. Maar de “Verein” waardeerde zijn betrokkenheid zeer en “bombardeerde” hem zelfs tot ceremoniemeester. Maar of dit al niet genoeg was werd Ger in 1989 zelfs geroepen om bij de Sjpassebergse “roodjassen” Prins-Carnaval te worden. Zowel Ger als Annie beamen dat dit een leuke onvergetelijke periode is geweest. “Einmal Prinz su Sein” is toch het ultieme belevingsmoment voor iemand die van carnaval houdt. Hij zou het zo weer over kunnen doen, zeker als men weet dat ook Annie ook nog altijd veel plezier in de carnavalsviering heeft. Geweldig toch. Dit is dan ook zeer zeker de garantie geweest dat Ger nu 2 x 11 jaar verbonden is kunnen blijven aan de “Verein”. Het mes snijdt immers aan twee kanten. De bekroning hiertoe zal dus zijn zaterdag 31 januari tijdens de dan te houden prinsenreceptie. Dan zal Ger, met Annie aan zijn zijde, in het verdiende zonnetje gezet worden.

Overige hobby’s

Buiten carnaval heeft jubilerende Ger als passie ook het houden van vogels, c.q. kanaries. Tussen huis en garage hebben genoemde vogels in een volière hun onderkomen. Maar ook voetbalvereniging rkvv.Heksenberg is een andere “liefde” van Ger. Behalve supporter langs het veld, maar ook binnen gezellig aan de tapkast, is hij lid van de Club van 45 en de spaarclub. Kortom, het kleine vriendelijke manneke uit de vijftiger jaren is ook als volwassen persoon niet veranderd. Ger van toen is ook de Ger van nu.

(Tekst en foto: Callie Steijaert)