D'r Heksenbergse  Vasteloavends Verein 
 
 
 

Nieuws uit de wijk

 


Nieuws items

70 jarige bestaan van Harmonie St. Gerardus

   
Vorige pagina
 

 

 

 


 

 

 

 

 

 

      

 

 

 

 

 

Koninklijke Onderscheiding voor Heksenberger Gené Mertens

D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein ook nadrukkelijk aanwezig

 

(Tekst/foto’s: Callie Steijaert)

 

Afgelopen weekeinde was het groot feest in de Heerlense wijk Heksenberg. Aanleiding hiertoe was het 70 jarige bestaan van Harmonie St. Gerardus. Deze sympathieke en actieve muziekvereniging was vooraf de terechte mening toegedaan dat men deze mijlpaal niet onopgemerkt voorbij moest laten gaan. Niet zo verwonderlijk eigenlijk als men bedenkt dat  de Heksenbergers, bij welk festiviteit dan ook, hier bijzonder sterk in zijn. Steeds weet men de gemeenschapszin te onderstrepen. Niet voor niets heeft deze wijk al vele jaren het predicaat saamhorigheid en vastberadenheid “opgeprijkt” gekregen, waarbij uiteraard de voormalige, niet operationeel in werking getreden gedoogzone Heideveldweg, het ultieme voorbeeld is.

Tweedaags feestprogramma

Rond het jubileum had Harmonie St. Gerardus een tweedaags feestprogramma in elkaar geweven, welke beidden als zeer geslaagd te omschrijven zijn. Afgelopen zaterdag was de Harmonie familie, o.l.v. haar dirigent Sandro Moretti, uitgeweken naar het nieuwe Corneliushuis in Cultuur Cluster Gen Coel in Heerlerheide. Hier vond onder de benaming Musica Variazione, in een schitterende ambiance en onder presentatie van Jack Vinders, een geweldig avondvullende druk bezocht galaconcert plaats. Medewerking verleende: sopraan Marjolein Bonnema, de bariton Lou Kirkels, dansafdeling muziekschool Heerlen, het Limburgs operakoor onder leiding van Emmanuël Pleijers de Italiaanse trompettist Franco Capiluppi.

Verrassend hoogtepunt
Zondag stond in het teken van receptie, huldiging jubilarissen en een spätschoppen met een eenmalig optreden van de Bergeroder Muzikanten (anno 1970) o.l.v. Nic Spittler.
Maar het verrassende hoogtepunt op deze (druilerige) novemberzondag was ongetwijfeld de komst van Heerlens burgemeester Toine Gresel naar het Heksenbergse Gemeenschapshuis. Hij kwam uiteraard met een speciale bedoeling naar de jubilerende vereniging. In zijn speech stak hij in eerste instantie de loftrompet op de jubilerende vereniging en gaf o.m. aan dat Harmonie St. Gerardus van goed naar beter en vervolgens een superieure muziekvereniging is geworden met een mix van jong en ouder. Vervolgens nodigde hij een verbouwereerde Gené Mertens met echtgenote uit om naar voren te komen. Burgemeester Gresel somde, onder aanduiding van het woord briljant, vervolgens een “waslijst” aan verdiensten op welke Gené Mertens toebehoorde. Dit alles bij elkaar was voor burgemeester Gresel de aanleiding om naar Heksenberg te komen, omdat het Hare Majesteit Koningin Beatrix had behaagd om de heer Mertens Koninklijk te Onderscheiden t.w. Lid in de Orde van Oranje Nassau
. De verrassingsact was geslaagd voor een zeer onder de indruk zijnde Gené Mertens en echtgenote. Harmonie St. Gerardus voegde muzikaal natuurlijk het Wilhelmus toe aan deze bijzondere Koninklijke gebeurtenis.                              

Tweetal verrassingen

Vervolgens vond er een zeer druk bezochte jubileumreceptie plaats waarbij ongetwijfeld een kleurrijk gezelschap van “D’r Heksenbergse Vasteloavends Verein” o.l.v. President Ton van Schaaik, Prins Wiel ll (Berends), jeugdprins Maarten l (Butink), ambassadeur Leo Hamelers en de (bijna) jubilerende ex-prinsenvereniging nadrukkelijk aanwezig was. De band tussen de “Verein” en de Harmonie is immers zeer hecht te noemen. Al vele jaren begeleiden de Heksenbergse muzikanten op maandag (Rösenmontag) de Prins en gevolg van de prinselijke residentie op weg naar de optocht van Groeët Ghen Heij. Overigens vond tijdens de jubileumreceptie van de Harmonie zelfs nog een tweetal verrassingen te noteren. Het erebestuur van genoemde Harmonie onthulde, bij monde van haar voorzitter Deljo Tumelero, een muzikaal instrument c.q. vibrafoon, evenals een gong, ter waarde van 5000 euro en het actieve damescomité verraste de jubilerende vereniging met een enveloppe inhoudende 3000 euro. Kortom, voor de jubilerende vereniging een schitterend verlopen weekeinde.